luni, 13 februarie 2012

Metropolitan Sibiu

Catedrala Sfanta Treime din Sibiu








Catedrala Sfanta Treime din Sibiu
Biserica ctitorita de Mitropolitul Ioan Metianu este construita intre anii 1902 - 1906 de catre arhitectii Virgil Nagy si Iosif Kamner din Budapesta. A fost ridicata pe locul uneibiserici grecesti din 1778 care pana atunci servea drept catedrala episcopala. Prezinta caracteristicile unei bazilici bizantine fiind o copie la scara redusa a bisericii Sfanta Sofia din Constantinopol.
La intrarea in catedrala se afla placile cu inscriptiile ctitoriei.  Ilustra familie Mocsonyi a avut cea mai mare contributie financiara. In duminica de 30 aprilie 1906, se spune in pisanie, s-a sfintit cu solemnitatea cuvenita, s-a predat sfintei sale destinatii ca sa fie multe veacuri spre preamarirea lui Dumnezeu, spre intarirea cre­dintei si a legii stramosesti si spre mantuirea sufleteasca a tuturor celor ce cu credinta si cu dragoste vor intra intransa. Amin.
Conducerea lucrarilor i-a fost incredintata inginerului Iosif Schussing din Sibiu. Planul initial al constructiei a suferit modificari prin adaugirea celor doua turnuri de intrare. Edificiul are doua intrari: una pe Str. Mitropoliei, cealalta pe Str. Alex Xenopol.
Iconostasul si stranele au fost confectionate in Bucuresti, la firma lui Constantin Babic si in acelasi an a fost introdusa lumina electrica si a fost pictata cupola. Pictura cupolei, a sfintilor evanghelisti si a ico­nostasului este opera pictorului Octavian Smighelschi si a fost executata in stil bizantin cu trasaturi specifice renasterii roma­nesti. Octavian Smighelschi n-a terminat lucrarea pentru ca o boala nemiloasa i-a curmat inainte de vreme firul vietii. Prin grija mitropolitului Nicolae Colan, pictura catedralei a fost continuata si terminata de pictorul Iosif Kober. Ultima restau­rare s-a facut cu sprijinul Departamentului Cultelor. Mozaicurile au fost executate la Munchen.
Expresivitatea edificiului se datoreaza jocului de volume organizate in jurul spatiului central, acoperit cu o cupola pe pandantivi, sustinuta de alte volume acoperite cu suprafete in sfert de sfera, precum si a celor patru turnuri doua, mici, cu plan octogonal alipite naosului si alte doua, mai mari, flancand intrarea principala). Expresia arhitecturala este determinata de finisajele exterioare - caramida aparenta presata (Klinker) pozata in asize orizontale cu doua culori alternate si acoperisurile cu tabla de cupru.
La 30 aprilie 1906, catedrala a fost sfintita de catre mitropolitul Ioan Metianu in prezenta a numeroase personalitati ale vremii printre care prof. Nicolae Iorga.
Catedrala serveste si ca biserica parohiala pentru credinciosii din parohia Sibiu-Cetate si ca salas de rugaciune pentru credinciosii din intreg municipiul Sibiu si imprejurimi.
Publicat de:Colotin Sebastian/Metropolitan Sibiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu